Algemeen:

De pers is één van de oudste kattenrassen.

Raskenmerken:

Een pers, geschikt voor kattententoonstellingen, heeft een heel dikke vacht, korte poten, een brede kop met de oren ver uit elkaar, grote ogen en een heel stomp snuitje. Het ras is gefokt uit stompsnuitige katten waarbij de snuit door de eeuwen heen enorm overdreven plat werd. Dit leidde tot een verhoogd gezondheidsrisico voor Perzische katten, met name voor de ademhaling. Tegenwoordig letten fokkers beter op dit probleem, aangezien een gezonde kat toch nog altijd het belangrijkste is. Perzische katten kunnen alle kleuren en tekeningen hebben behalve een gevlekte tekening. Geprobeerd werd om van de zilverkleurige pers een apart ras te maken (de Sterling kat), maar deze werd niet als apart ras geaccepteerd.

Klik hier voor de PDF met extra informatie over de Perzische Langhaar

Verzorging:

Perzen hebben verzorging nodig, omdat hun vacht te lang en dicht is om zichzelf te kunnen verzorgen. Om de vacht in topconditie te houden zijn een bad, voorzichtig drogen en dagelijkse borstelbeurten nodig. Ook moeten hun ogen regelmatig gecontroleerd worden, omdat de traanbuis verstopt kan raken of onvoldoende aangelegd is vanwege de hierboven beschreven korte snuit.

Herkomst:

Zoals de naam al doet vermoeden komt de Pers oorspronkelijk uit Perzië. Mogelijk is deze kat verwant aan de Manoel. In de 17e eeuw werden de eerste Persen naar Europa overgebracht. In de Europese landen werd het uiterlijk verder ontwikkeld. O.a. door de kat te kruisen met de Turkse angora. Karakter Persen zijn rustige teruggetrokken katten. Buiten de verzorging hebben ze veel aandacht nodig. Perzen zijn niet geschikt als buitenkat.